motorcykel

Din väg mot körkort

Att köra motorcykel innebär en känsla av frihet som slår det mesta. Men att vara en bra motorcykelförare är att vara en trafiksäker och riskmedveten motorcykelförare. Det kan vi på Vimmerbys Trafikskola hjälpa dig med. Vi erbjuder en grundlig och effektiv utbildning som ger dig alla de rätta kunskaperna.

Steg 1: Körkorts­tillstånd

Det första steget mot motorcykelkörkortet är att ansöka om ett körkortstillstånd. Det måste du ha för att få lov att övningsköra. Du kan enkelt ansöka om ett tillstånd på Transportstyrelsens hemsida. Fyll i din ansökan och en hälsodeklaration direkt i e-tjänsten och skicka in.

Förutom dessa två dokument behöver du också skicka in en synundersökning som du kan göra hos en optiker. Kontakta oss om du behöver hjälp på vägen.

Ansök om körkortstillstånd

Steg 2: Välj kurs

När du sedan har ditt körkortstillstånd kan du skriva in dig på Vimmerby Trafikskola för att påbörja din motorcykelutbildning.

Intensivkurs - helfart

Vi erbjuder intensivkurser för motorcykel, flera gånger under säsongen. Mer information om detta kan du läsa här 

Steg 3: Körning och teori

Hur mycket tid och pengar du kommer behöva lägga på din körkortsutbildning beror på många olika saker, bland annat vilka förkunskaper du har, hur mycket du kan övningsköra hemma samtidigt som du övningskör på trafikskolan, vilken fallenhet du har för att köra motorcykel med mera.

Därför kan det vara bra att inleda utbildningen med en testlektion så att du och läraren sedan kan göra en plan anpassad efter dina behov. Vet du sen tidigare vad du behöver kan du köpa ett paket med teori och körlektioner direkt istället.

För att få en så effektiv körkortsutbildning som möjligt är det viktigt att du håller jämna steg mellan din körträning och dina teoristudier. Ju bättre koll du har på teorin desto lättare kommer det att gå med körningen. Om du väljer att gå en intensivutbildning är det dock viktigt att du påbörjar teoristudierna i god tid innan kurser startar.

Att kunna köra tryggt och säkert i alla sorters trafiksituationer är en förutsättning för att klara körkortet. Men en körkortsutbildning ska räcka längre än så. Vårt mål är att inte bara ge dig alla de bästa förutsättningarna att klara proven, vi vill att du ska bli en trafiksäker förare under hela livet.

Steg 4: Riskutbildning

Riskutbildningen är en obligatorisk del i din körkortsutbildning och består av två olika delar. Den första delen är teoretisk och den andra är praktisk. Riskutbildning genomgår du mot slutet av din utbildning i samråd med din trafiklärare.

Riskutbildning del 1

Under ett lektionstillfälle går vi igenom alla kända och okända faror som är viktiga att vara medveten om som motorcykelförare. Vi pratar om alkohol, droger, trötthet och riskfyllda beteenden i trafiken.

Riskutbildning del 2

Den andra delen av riskutbildningen är den praktiska delen och utförs på Vimmerby Trafikövningsplats som ligger på Källsåkravägen på väg mot Tuna. Den handlar bland annat om hastighet, säkerhet och körning vid olika väg- och väderförhållanden. Detta är en viktig del av utbildningen för att få en bättre förståelse för säkerhet i samband med motorcykelkörning.

Steg 5: Prov

Sista steget innan du har mc-kortet i din hand är Körkortsprovet. Provet är tvådelat och består av en del som är kunskapsprov och en del som är körprov.

Kunskapsprovet

För att lyckas på kunskapsprovet är det viktigt att du har full koll på din körkortsteori. På Teoricentralen.se kan du öva på mängder med tester som efterliknar de verkliga förhållandena under ett kunskapsprov på Trafikverket. Öva på dessa så vet du vad som kommer att krävas av dig när det väl är dags.

Körprovet

Under körprovet ska du bevisa för din förarprövare att du har tillräckligt med kunskap, körvana och riskmedvetenhet för att kunna godkännas. De säkerställer också att du kan manövrera fordonet på rätt sätt. Körprovet delas in i tre delar:

  • säkerhetskontroll
  • ett särskilt manöverprov
  • körning i och utanför tätort